top of page
Search

Cum sa eviti esecul in alegerea proiectului de casa - Secretul investitiilor corecte

Updated: Mar 9, 2023


Alegerea unui proiect de arhitectura pentru casa este o decizie importanta, care poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii tale în urmatorii ani. De aceea este important sa iei în considerare mai multe aspecte atunci când cauti proiectul perfect, precum stilul arhitectural, dimensiunile casei, caracteristicile si facilitatile dorite, dar si bugetul. Deci, inainte de toate, pina a incepe orice actiune in acest sens este nevoie sa analizezi toate datele problemei.

Îti va fi mai usor sa iei o decizie inspirata cu privire la noua ta locuinta daca tii cont de urmatoarele recomandari:

- Tine cont de dimensiunile casei

Primordial, inainte sa faci un re-search pe internet, fa o lista cu incaperile de care ai nevoie ca sa intelegi mai exact minimul de suprafata necesar pentru confortul tau si al familiei. Ia in calcul urmatoarele:

1. Va fi o resedinta permanenta sau cea de-a doua resedinta sau casa de vacanta? De ex daca vrei sa te muti de la apartament la casa - este recomandat sa te orientezi la incaperi ceva mai spatioase si mai multe dotari, ca sa beneficiezi din plin de investitie. Cu alte cuvinte, daca stai intr-un apartament de cca 90 -100 m2, nu are sens sa te limitezi la 100 - 120 m.p. pentru casa. De altfel nu vei simti mare diferenta. In schimb pentru o casa de vacanta sau cabana la munte poti revizui aceste date in functie de cat de des iti propui s-o folosesti si bugetul pe care esti gata sa-l investesti.

2. Numarul dormitoarelor si al bailor, dar si marimea lor. S-ar putea ca pentru dormitorul matrimonial sa-ti doresti ceva mai mult. Tot aici, sa te gandesti daca e neaparat ca fiecare dormitor sa fie dotat cu grup propriu sanitar si ce dotari sunt de nelipsit pentru fiecare (cabina de dus, cada s.a.).

3. Cat de mare ar trebui sa fie Livingul si Bucataria - aici se are in vedere un minim, intru-cat pentru fiecare familie acesta este diferit. In functie de cat de numeroasa este familia ta, dar si orientandu-te dupa experientele actuale stabileste pragul de jos pentru aceste incaperi. Spre deosebire de dormitoare, in aceste zone se vor aduna mai multa lume simultan. Compara dimensiunile spatiilor pe care le utilizezi acum si fa-ti o impresie.

4. Stabileste numarul si marimea incaperilor auxiliare. Daca ai mai avut experienta sa construiesti o casa, probabil deja stii care sunt incaperile auxiliare care vrei obligator sa le incluzi in lista. Dar daca iti faci tema de lucru pentru prima data, analizeaza urmatoarele incaperi care iti vor spori confortul - Camara, Laundry, Incapere Tehnica, Spatiu depozitare, eventual garaj (stabileste numarul de masini, pentru fiecare vei avea un minim de 18 m2).

Acum dupa ce ai stabilit minimul necesar de incaperi si ai in dreptul fiecareia inscrisa o suprafata orientativa, da-ti frau imaginatiei - poate visezi de multa vreme sa ai un Hobby Room (aici cantatul la tobe, un Home Cinema, Sala de Sport, Sauna, Birou sau orice alte incaperi), pune-le si pe astea in lista daca exista. Cumuleaza toate suprafetele, iar la total mai adauga un 10 procente pentru spatiile de trecere din incaperi si holl-uri. Suprafata rezultata te va ajuta sa ai o imagine clara si o Suprafata Totala Utila orientativa inainte de a incepe cautarile.

· Alege un stil arhitectural care se potriveste cu asteptarile tale

Exista o varietate de stiluri arhitecturale disponibile, fiecare cu propriile caracteristici si avantaje. Tocmai de aceea este recomandat sa iei în considerare nevoile si preferintele tale atunci când îl alegi pe cel potrivit. Analizeaza mai intai modelele de casa dupa aspectul exterior si vezi care rezoneaza cu tine si vei intelege daca esti adeptul caselor minimaliste - cu acoperis tip terasa sau asa-zisul "acoperis plat" sau cele cu acoperisul in panta, cu mai multe ape iti par mai interesante.

Cateva criterii care te vor ghida:

Studiaza arhitectura de ansamblu a zonei, locatia isi impune si ea directia de stil. In general sunt cateva directii contemporane pentru care se pledeaza:

- Contemporan Modern

- Contemporan Modern cu elemente traditionale

- Minimalist, acesta vine cu diverse influente in functie de originea curentului - Mediteranean Minimalist Home, Scandinavian Minimalist Home Design,

- Cabin Style, aici se incadreaza A-Frame, Farmhouse, Chalet, Ranch House s.a.

Exista si alte stiluri caracteristice anumitor epoci sau continente si regiuni, te poti inspira cu usurinta folosind internetul, dar regula de aur ar fi sa eviti chitch-ul.


· Alege caracteristicile si facilitatile dorite pentru exterior

Exista o gama larga de caracteristici si facilitati pe care le poti include într-un proiect de arhitectura pentru casa, inclusiv o terasa acoperita, zona Barbeque, o piscina si un garaj. Alege facilitatile dorite pentru a-ti construi locuinta perfecta, care sa raspunda nevoilor familiei tale.

Este important sa stii de la bun inceput ce iti doresti pentru exterior, de ex. daca tii neaparat sa ai o piscina, modelul de casa ales ar trebui sa prevada acest lucru pentru a asigura acces si amenajarea respectiva. De altfel orice adaptare ulterioara va atrage dupa sine cheltuieli neprevazute si nu neaparat cele mai bune solutii de functionalitate.


· Tine cont de buget

Bugetul este, de asemenea, decisiv atunci când cauti proiectul de arhitectura perfect pentru casa ta. Este important sa stabilesti un buget realist înainte de a începe un proiect, pentru a alege informat si a identifica zonele în care poti face economii, astfel încât sa te concentrezi mai mult pe aspectele care sunt cele mai importante. Daca deja stii groso modo suprafata totala utila, fa un calcul simplu bazandu-te de media ofertelor din piata a serviciilor de constructie pentru zona ta. Orienteaza-te pentru ofertele "la rosu" pentru ca pretul finisajelor nu este deloc relevant in acest moment, fluctuatiile sunt foarte mari in functie de design, calitatea materialelor si regiune.

Indiferent de dimensiunea bugetului tau, este important sa îl gestionezi eficient si sa faci alegeri rationale, astfel încât sa obtii cele mai bune rezultate posibile.

Rolul arhitectului în proiectarea casei tale de vis

Proiectarea casei visurilor tale fara sprijinul unui arhitect nu este posibila. Acesta are grija de aspectele tehnice ale proiectului si se asigurs de respectarea tuturor regulilor si a reglementarilor legale în ceea ce priveste constructia si designul casei.

Totodata, arhitectul va colabora cu tine pentru a întelege nevoile si preferintele tale, întrucât va crea un plan de proiect care sa le reflecte. Pentru a fi posibil acest lucru, acesta va lua în considerare aspecte precum dimensiunea casei, numarul de camere, pozitionarea în raport cu soarele si alte elemente importante pentru confortul si functionalitatea noii tale locuinte.

Prin urmare, arhitectul va crea un plan detaliat care sa descrie toate elementele casei, inclusiv structura, sistemele de încalzire si racire, instalatiile electrice si pluviale. În plus, el va crea schite sau modele ale casei pentru a te ajuta sa întelegi cum va arata aceasta în varianta finalizata.

Arhitectul va colabora, totodata, cu alti profesionisti, cum ar fi inginerii si constructorii, pentru a se asigura ca proiectul este realizat în mod corect si la timp. Nu în ultimul rând, el va pregati documentatia necesara pentru obtinerea tuturor aprobarilor si va monitoriza procesul de constructie, pentru a fi sigur ca totul merge conform planului.

Ca atare, arhitectul joaca un rol esential în proiectarea casei tale si poate face diferenta între o casa perfecta pentru tine si una care nu îti ofera confortul si funcționalitatea de care ai nevoie.

Alte aspecte de care este important sa tii cont în proiectarea casei

Exista multe alte aspecte de care este bine sa tii cont pentru o proiectare de succes a casei tale, precum:

· Numarul de etaje

Modelul casei poate avea un impact semnificativ asupra proiectului tau de constructie. Diferite modele de case pot oferi avantaje si dezavantaje în functie de elementele care sunt cu adevarat importante pentru tine.

De exemplu, o casa cu un singur nivel tip Parter este mult mai confortabila versus o casa cu etaj sau mansarda, datorita functionalitatii si optimizarii circuitului interior. Lipsa treptelor de urcat zilnic, este un factor important pentru unii. Altii in schimb ar prefera sa existe posibilitatea izolarii si au nevoie de etaj pentru a se retrage din zona comuna (Livingul, Sufrageria).

Pe de alta parte, o casa cu mai multe niveluri poate oferi intimitate si mai mult spatiu de locuit pentru familiile mari.

Exista o varietate de modele de case disponibile, inclusiv case cu etaj, case cu subsol, case cu mansarda sau cu acoperis plat. Este important sa te gândesti la nevoile tale si la ce tip de casa se potriveste cel mai bine stilului tau de viata si bugetului tau înainte de a alege un model potrivit.




Poti opta, de asemenea, pentru stilul chalet, care se inspira de la cabanele din munti sau de la casele de vacanta din zonele montane. Acest stil este caracterizat de linii simple si de forme curbe, de materiale naturale precum lemnul si piatra, si de accente decorative care evoca natura si stilul de viata alpin.

Nu în ultimul rând, poti opta pentru stilul mediteraneean, caracterizat de acoperisuri rosii si o arhitectura cu linii curbe. Acest stil se remarca prin atmosfera prietenoasa si relaxanta a zonelor mediteraneene, care îti va aminti, cu siguranta, de vacanta.


Indiferent de stilul arhitectural pe care îl alegi, este important sa te asiguri ca optezi pentru un proiect care respecta dorintele tale si care se potriveste stilului arhitectural al zonei în care locuiesti.

Mai jos un exemplu de model de casa in stil Spanish Home, cu forme si elemente carcateristice. Aceasta este o optiune pentru o locuinta mai periferica zonelor urbane, sau pentru o zona mai Country.



Daca esti în cautarea proiectului perfect pentru casa ta de vis, intra în sectiunea noastra https://www.12hc.ro/shop-modern-house-plans si alege modelul potrivit pentru tine. Am gândit fiecare proiect pâna la cel mai mic detaliu, pentru ca tu sa te bucuri de conceptul dorit doar prin câteva click-uri.

18 views0 comments
bottom of page